2017 är till ända och det är dags att göra en liten återblick. Det har hänt så mycket att det nästan är svårt att ta in allt, men vi gör ett försök.
När nyårsklockorna ringde in 2017 fanns vi på 24 platser runt om i landet. Riksidrottsförbundet hade gått in och satsat på Fritidsbanken några månader tidigare och fler personer fick möjlighet att jobba med nyetablering och utveckling. Det har resulterat i 31 nya Fritidsbanker, så nu finns det alltså 55 stycken – från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder. Alla satsningar blir dock inte som man hoppats på och tyvärr tvingas vi därför att lägga verksamheten i Tibro på is nu vid årsskiftet. Målsättningen är dock att öppna på nytt så fort som möjligt.
Sportoteket i Trelleborg, Luleå och Kalix har under året bytt namn och anslutit sig till Fritidsbanken, vilket också Sportbiblioteket i Sandviken har gjort. Tillsammans blir vi bättre och starkare och det gynnar våra låntagare.
Många blir förvånade när de besöker en Fritidsbank, både över mängden utrustning och vilken hög kvalitet den håller. Vi strävar också efter att hålla den i topptrim och många Fritidsbanker har exempelvis en egen skridskoslip. Det är också kul när folk inser att vi är till för alla. Här finns utrustning för ung som gammal och man kan låna grejer till en skön dag på stranden, en övernattning i skogen eller en familjedag på sportlovet. Men det här händer inte av sig själv, det handlar om att ändra folks beteende. Vi är så vana idag att äga saker och köpa det vi behöver. Även om man känner till Fritidsbanken kanske man glömmer bort att man kan låna när man väl behöver något. Därför behöver hjälp av dig som läser det här. Hjälp oss att tipsa och påminn om Fritidsbanken i olika sammanhang; i sociala medier och runt fikabordet.
Årets stora händelse för oss ägde rum den 10 september. Då anordnades GeBortTillSport av TV4 och det samlades in utrustning till Fritidsbanken på 57 platser runt om i landet. Totalt skänktes 29 ton (!) prylar. Helt otroligt! Snacka om att svenskar är givmilda! Det var väldigt många inblandade som gjorde det här möjligt, men ett extra tack till Ida Björnstad på TV4 som tog initiativet till GeBortTillSport och jobbade stenhårt för att få allt att gå i lås.
Oftast kommer ju folk till någon av våra lokaler för att låna utrustning. Men titt som tätt är vi med på olika typer av arrangemang och lånar ut prylar på plats. Exempelvis Trollhättans skridskodisco som lockade 800 besökare i mellandagarna. Fritidsbanken rensade lokalen på skridskor och hjälmar och gjorde 400 utlån i samband med denna lyckade tillställning. I somras flyttade Fritidsbanken Sandviken ut sin verksamhet till Stadsparken under hela sommarlovet och Fritidsbanken Skövde åkte på ”turné” med en buss fullproppad med utrustning. Båda satsningarna blev riktiga succéer och vi kommer säkerligen se fler likartade satsningar under 2018.
Något som gjort oss lite extra stolta är att vi vunnit Nyköpings kommuns integrationspris och Karlstads kommuns klimatpris. De visar att vi gör nytta på fler sätt än för folkhälsan.
Vad väntar då under 2018? Ja, exempelvis kommer vi äntligen att öppna i Stockholm (Botkyrka och Upplands Väsby) och många Fritidsbanker står i startgroparna för öppning innan sportlovet. Värmland ser ut att bli första länet med (minst) en Fritidsbank i varje kommun och vi kommer att kunna erbjuda parasportutrustning på flera håll i landet. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre ur ett låntagarperspektiv, vilket kan innebära längre öppettider, bättre lokaler och fler insamlingsplatser. Vad skulle du vilja se mer av på Fritidsbanken? Hör gärna av dig med tips och önskemål.
Stort tack för ett fantastiskt 2017 och Gott Nytt År!