Ända sedan den första Fritidsbanken startade har vi tjatat om ”alla”. Alla får låna. Alla, alla, alla… Men vad menas egentligen med det och varför är det så viktigt? Fritidsbanken är väl bra, men egentligen är den väl till för dem som inte har råd att köpa egna grejer? Eller…? Nej, det är just det. Innehållet i plånboken är helt oviktigt om och när du ska låna på Fritidsbanken. Samma sak med ålder.
– Visst är det bra att bibliotek finns, så att de som inte har råd att köpa böcker kan låna istället.
Den kommentaren hör man sällan och på ett sätt kan man hålla med. Självklart är det bra för dem som lever på marginalen att helt gratis kunna låna allt från barnböcker till fakta och skönlitteratur, men det är ju lika bra för en högavlönad läkare eller en medelklassfamilj. När folkbiblioteken växte fram i Sverige under 1800-talet var det bland annat för att fler skulle lära sig att läsa. Att köpa böcker var det få som hade råd med och de böcker som fanns att tillgå var ofta för högtravande och komplicerade. Det finns en del paralleller mellan folkbiblioteken och Fritidsbanken. Det första folkbiblioteket startades av en präst och såsmåningom bildades en förening med syftet att etablera bibliotek över hela landet. Initiativet till att starta en Fritidsbank kom från en diakon och även här bildades sedermera en förening som skulle sprida verksamheten från norr till söder. Här handlar det om att på ett klimatsmart sätt låta så många som möjligt prova så många fysiska aktiviteter som möjligt, samt vara det bästa alternativet när man utövar en aktivitet vid enstaka tillfällen.
Att kunna låna en bok ser vi idag som en självklarhet och lika självklart är det att alla får låna. I en framtid kanske det är lika självklart för allmänheten att man kan låna sport- och friluftsutrustning, likväl som verktyg, trädgårdsredskap, musikinstrument, etc.
– Men ärligt, är inte Fritidsbanken främst till för barn och ungdomar?
Det kan vara lätt att tro, eftersom man är som mest aktiv i den åldern. Dessutom växer kroppen snabbt och behovet av ny utrustning kan uppstå på några månader. Men som sagt, Fritidsbanken är till för alla, oavsett ålder. Vi har allt fler seniorer som hittar till Fritidsbanken och lånar allt från gångstavar till långfärdsskridskor. Ibland lånar de utrustning för att kunna aktivera sig med barnbarnen och vi har även äldreboenden som lånar bollar och liknande till enklare aktiviteter. Dessutom är dagens pensionärer ofta väldigt aktiva och hänger mer på gymet än i gungstolen.
”Alla” innebär även att turister är välkomna. Du behöver inte bo på orten, eller ens i landet, för att låna. Tänk att som turist kunna uppleva Sverige på cykel eller inlines, eller paddla fram i en av Fritidsbankens kanoter – helt gratis! Än har den här möjligheten inte riktigt uppmärksammats utomlands, men det dröjer nog inte så länge.
Alla betyder att du har samma möjligheter att utöva en fysisk aktivitet, oavsett om du är tjej, kille, kvinna, man eller intergender. Och alla betyder att du som nyanländ får chansen att prova på att åka längdskidor för första gången i ditt liv.
Att alla får låna är en av Fritidsbankens tre grundpelare och kommer så alltid att vara. Genom att berätta det här för dina vänner hjälper du oss att göra Fritidsbanken lika naturligt i samhället som ett bibliotek.