26 november 2024

Samverkan – en framgång för jämlik hälsa

Hur gör vi för att säkra en god och jämlik hälsa? En del i att lyckas är att ge samhälleliga förutsättningar som bidrar till det, till exempel genom att olika samhällssektorer samverkar. Då kan vi nå det folkhälsopolitiska målet.

Fritidsbanken är lokalt en kommunal verksamhet och nationellt en ideell förening med tydliga kopplingar till det folkhälsopolitiska målet.Med fokus på fysisk aktivitet arbetar Fritidsbanken aktivt för att personer med funktionsnedsättning ska låna utrustning.Några regioner har i den andan valt att samverka med Fritidsbanken. I Region Värmland har Hjälpmedelscentralens tekniker vid flera tillfällen hjälpt till med att serva Fritidsbankens fritidshjälpmedel och parasportutrustning och Region Skåne lånar ut alla sina fritidshjälpmedel via Fritidsbanken.

Vad ser regionen för värde i att samverka med Fritidsbanken?

– Det är ett sätt att arbeta för ökad jämlikhet och stödja målgruppen vi jobbar med så att de kan vara mer aktiva på sin fritid. Den här utrustningen är många gånger väldigt dyr vilket gör formen att låna än mer angeläget. Det ligger också ett miljö- och resurstänk bakom. Hjälpmedelscentralernas tekniker har en otrolig kompetens, men vill så klart även utmanas och utvecklas. Då bidrar service av fritidshjälpmedel till att de får nyttja sin kompetens på ett brett plan, säger Tobias Nyåker, enhetschef Verksamhetsområde Hjälpmedelsservice i Region Värmland.

– Regionen fick i uppdrag av politiken att tillhandahålla fritidshjälpmedel, en annorlunda utrustning än vad vi är vana vid på hjälpmedelscentralen. Men det är viktigt att vår målgrupp har möjlighet till en meningsfull fritid. Utrustning är vi bra på, men mindre bra på att hantera själva logistiken med bokning av den. Det är Fritidsbanken bra på och därför beslutade vi att ställa våra fritidshjälpmedel på Fritidsbanken så att fler kan nyttja den, säger Olle Albrektson, enhetschef Verksamhetsområde Hjälpmedel i Region Skåne.

Är det en stor insats för Region Värmland?

– Det vi har gjort hittills är ingen stor insats. Vi hanterar dagligen stora mängder hjälpmedel. Även om vi inte har i uppdrag att arbeta med fritid så är det ändå rätt väg att gå. Om vi kan bidra till att höja livskvaliteten för någon genom att hen får komma ut i skogen, ser jag det som ett samhällnyttigt bidrag. Och det är ju vad hela Fritidsbanken står för, säger Tobias.

En sak är ju att Region Skåne ställt utrustningen på Fritidsbanken, men ni har också valt att utföra grundlig årlig service på utrustningen. Varför då?

– Det är fortfarande regionens utrustning även om den lånas ut via Fritidsbanken. Med ansvar för patientsäkerheten blir det därför helt naturligt att vi ser till att utrustningen är okej. Det kan dessutom vara svårt för Fritidsbanken att göra det, säger Olle.

I dagsläget servar Region Skåne ett 20-tal fritidshjälpmedel på Fritidsbanken. Skulle regionen även på lång sikt kunna tänka sig att serva den övriga anpassade utrustningen som finns på Fritidsbanken?

– Det är inget som ingår i vårt uppdrag. Det är heller inte upp till mig att ta det beslutet. Vi har dock kompetensen för det och jag är säker på att mina tekniker hade varit intresserade av utmaningen.

Finns det ytterligare sätt att stärka varandra i att uppnå de nationella folkhälsomålet om en god och jämlik hälsa i hela befolkningen?

– Vi behöver arbeta mer med samhällsnyttiga insatser överlag. Det handlar om att tillgängliggöra och möjliggöra för målgruppen vilket Fritidsbanken gör, då blir vi en liten del i det, säger Tobias.

– Något vi alla kan bli mycket bättre på är att visa på möjligheter. En av mina medarbetare har tillsammans med sin son t ex skapat engagemang kring rullstolsracing, nu senast racet ”Wheels for feels”. Det är kul när vi både som privatpersoner och i våra yrkessroller gör det lilla extra och engagerar oss i samhället och på det viset visar vilka möjligheter finns. Det handlar egentligen om kommunikation, vilket vi ibland glömmer bort, säger Olle.

På Fritidsbanken ser man mycket positivt på samverkan med regionerna. Verksamheten satsar på att kunna låna ut just parasportutrustning och fritidshjälpmedel, något som också regeringen uppmärksammat genom ett riktat uppdrag till Fritidsbanken Sverige.

– Fritidsbankens satsning på att låna ut parasportutrustning och fritidshjälpmedel är väldigt viktig ur många hänseenden, inte minst för målgruppen. Men det är också en utmaning för fritidbankerna att hantera utrustningen då det ställer extra höga krav på service och underhåll. Jag hoppas att fler hjälpmedelcentraler väljer att samverka med Fritidsbanken. Att få in den kompetensen som hjälpmedelscentralernas tekniker besitter skulle vara det mest hållbara för en mer jämlik hälsa, säger David Mathiasson, verksamhetschef Fritidsbanken Sverige