Intresset för Fritidsbanken är stort i Sverige, men nu börjar även andra länder få upp ögonen för verksamheten. Vår distriktssamordnare Johannes Hedlund har varit i Kanada och föreläst om Fritidsbanken och responsen var överväldigande. Här är hans rapport från resan.
I september 2019 hamnade jag och en kollega (också från ett distriktsidrottsförbund) bredvid två kvinnor från Kanada på en konferens i Umeå. Vi började prata med dem och berättade om vårt arbete, bland annat den rörelsesatsning vi har i skolor, hur vi jobbar med att uppmuntra, stödda och utbilda skolor till att få till mer rörelse bland barnen och få dem att förknippa rörelse med glädje. Jag berättade för dem om Fritidsbanken, vad det är, hur det drivs och att vi på fler och fler orter börjar bygga samarbete mellan Fritidsbanken och skolorna. Vi förklarade vilka fantastiska synergier vi ser mellan dessa två satsningar och hur de samverkar till att bygga ett starkare samhälle, och starkare barn (både fysiskt och mentalt).
De älskade konceptet och sa att vi måste komma till Kanada och berätta så att fler får höra om den fantastiska verksamhet vi gör. Två veckor senare kom en skarp inbjudan på mail och i slutet av januari gick resan av stapeln.
Det har varit en helt fantastisk resa, full av intryck och relationsskapande. Kanadensarna ses som ett av världens mest trevliga folkslag och det kan jag skriva under på vilken dag som helst i veckan. Det sätt vi blivit mottagna på har varit över all förväntan. Och alla där har varit så genuint glada över att vi är där och delar med oss.
Vi började resan med tre dagar Calgary. Vi gjorde studiebesök på skolor och fick se hur de jobbar, hur de bygger nätverk osv. Vi fick också äran att föreläsa på University of Calgary, inför hälsofakulteten. Det var professorer, lärare och forskare som kom för att lyssna på hur vi gör i Sverige.
Sedan bar det iväg mot Lake Louise, som ligger några mil inne i Klippiga bergen. Jag ska inte försöka beskriva den platsen, men det var verkligen en bit av himlen på jorden. Obeskrivligt vackert.
Under tre dagar var vi med på en konferens som heter ”Shaping the future” som vänder sig mot lärare, organisationer som jobbar i skolor, hälsoministeriet, skolverk och kommuner. Totalt var det ca 350 deltagare.
Även där fick vi möjligheten att hålla ett seminarium och berätta om våra satsningar och vilka effekter vi ser. Jag överdriver inte om jag säger att så gott som alla var helt lyriska över Fritidsbanken och det arbete vi gör. Kanada är på många sätt väldigt likt Sverige. Både till mentalitet, utmaningar, organisation och relationsbyggande. De står, likt Sverige, inför nya utmaningar. Till exempel med en allt för stor miljöpåverkan, de har en stor andel nyanlända till landet, och en skola som har det tufft ekonomiskt. Så det är inte konstigt att de såg att Fritidsbankskonceptet skulle kunna vara till stor hjälp för dem.
I Kanada har man jobbat länge med skolor och stimulera till rörelse, men de hade aldrig hört om en sådan fantastisk idé som Fritidsbanken. Det var så många, både lärare och tjänstemän, som efteråt sökte upp oss för att diskutera mer. Hur startar man en Fritidsbank? Vilka är det som driver den? Vilka är utmaningarna? Hur gör vi för att starta? När kan vi starta? Vilka organisationer samarbetar ni med? Har ni forskningsresultat som visar på effekterna? (bra tajmning med RISE-rapporten). Och så vidare… Frågorna var många och intresset enormt.
Vår förhoppning är att resan har fått så en hel del frön som kan växa till något riktigt bra. Kanske får vi inom några år se de första motsvarigheterna till Fritidsbanken växa fram i Kanada.
Johannes Hedlund, samordnare Sörmland