21 februari 2024
Tack för en lyckad konferens
Under en eftermiddag kan man hinna med väldigt mycket! Det märktes den 12 februari då Fritidsbanken Sverige genomförde konferensen Jämlik hälsa för en hållbar utveckling. En eftermiddag fylld med handfasta exempel och tips på hur man kan tillgängliggöra en aktiv fritid för fler.
Representanter från det offentliga Sverige, civilsamhället samt målgruppen med funktionsnedsättning samlades och pratade om hur vi får en mer jämlik fritid som bidrar till ökad fysisk och psykisk hälsa. Det vill säga hur vi skapar ett mer hållbart samhälle tillsammans.
Moderator Aron Anderson höll ihop dagen på ett strålande vis och ställde raka vassa frågor.
Viktiga budskap under dagen var att målet är att alla ska ha möjlighet att ha en aktiv fritid och tillsammans har fritidsbankerna en möjlighet att erbjuda låntagare en bredd av parasportutrustning.
Men det är inte bara att låna ut prylar som är det fina med Fritidsbanken, utan det är så mycket mer.
Att kunna erbjuda kommunikation genom Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) är ett exempel på mervärde. Så är även de kognitiva bildstöden som alla fritidsbanker kan dela ut till den som vill och behöver. Till exempel om någon kommer in för att låna innebandyklubbor, frisbeegolf eller friluftsutrustning.
Många har uttryckt att de fick ökad kunskap och handfasta tips, inspiration för hur man kan arbeta annorlunda, driv att utveckla den lokala Fritidsbanken och samverka med fler mer. Allt för en mer jämlik hälsa. Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog, på plats och digitalt. Ett varmt tack också till de som föreläste och delade med sig av sina erfarenheter:
Foton: Björn Lans
- Caroline Agrell, politisk sakkunnig hos socialminister Jakob Forssmed och Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige för en beskrivning av utgångsläget och en framtidsbild.
- Matilda Bodin-Westholm och Niclas Wennerlund från Bara Vanlig. En perfekt rörelsepaus i precis rätt tid!
- Michael Lindgren, förbundskapten paracykel och koordinator Svenska Cykelförbundet, och Urban Persson, verksamhets- och utbildningsansvarig skidor och mountainbike på Friluftsfrämjandet för er beskrivning av betydelsen av tillgången till utrustning för ett rikt föreningsliv.
- Sofia Magnusson, regionsråd och ordförande kultur- och bildningsnämnden Region Värmland för beskrivningen av hur Fritidsbanken bidrar till folkhälsan och sammanför flera aktörer för att uppnå effekt.
- Ola Holmberg, ansvarig på Fritidsbanken Sigtuna, och Malin Bernt, samordnare för fritid för personer med funktionsnedsättning på Sigtuna kommun, Gunilla Öberg, vård- och omsorgschef Karlstads kommun och Erik Vesterlund, ansvarig på Fritidsbanken Östersund, för er beskrivning av möjligheterna för hur man kan arbeta med Fritidsbanken.
- Elin Ström, verksamhetsutvecklare på Parasport Sverige, Erik Hedegård och Kerstin Gatu som tagit fram de kognitiva bildstöd för Fritidsbankens räkning och Lillemor Lindahl som tagit fram filmer med användbara begrepp för Fritidsbankens personal ska kunna kommunicera med Tecken Som Stöd (TSS). Vikten av ökad kunskap om tillgänglighet är A och O för en utveckling i positiv riktning.
- Mikael Fredriksson, fd parasimmare, Louise Jannering, elitparacyklist, Maud Einarsson, aktiv friluftsmänniska samt Lina och Boris Gustafsson, anhörig och biskiskidåkare, för att ni bjöd på era erfarenheter.
- David Mathiasson, verksamhetschef Fritidsbanken Sverige, och Bo Sköld, generalsekreterare Parasport Sverige, för riktningen för det fortsatta arbetet med att inkludera parasport i normidrotten.
- Gunilla Malmborg, ordförande för Arvsfondsdelegationen och Mikael Wahldén, handläggare Arvsfonden för fina ord och möjligheten att genomföra detta projektet.